Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4500 години човешка история - Росица Димитрова с епична снимка, която се прави „веднъж в живота“

Снимка: Росица Димитрова

Фотограф е заснел Хеопсовата пирамида в Гиза със силует на самолет, на фона на пълната Луна над нея. Това е снимка, която се прави "веднъж в живота", съобщава един ат най-авторитетните сайтове за фотография PetaPixel.

Автор на невероятния кадър е българската фотографка Росица Димитрова, която е нарекла творбата си "4500 години човешка история" – тъй като египетската пирамида датира от 26 век пр. н. е.

Росица Димитрова - фотограф, травъл блогър и ...мечтател

"Тази снимка е не само визуално зашеметяваща, но и свидетелство за силата на времето и това да си на правилното място в правилното време", казва Роси, която освен фотограф, е заклет пътешественик и травъл блогър. Преди време Радио България ви срещна с нея:

Вижте: Щракач на копчета, шпионин на Луната, ловец на звезди

Снимката представя сливането на природата, на човешката техническа мисъл и небесната красота по един наистина вдъхновяващ начин.

Росица Димитрова обяснява, че случайно е заснела кадъра на 6 април т.г., в края на фотосесията ѝ, точно когато се е готвела да си събере багажа и да си тръгва.

"Почти бях приключила със снимането тази вечер, тъй като Луната вече се беше издигнала по-високо над пирамидата, отколкото исках да се намира в кадъра ми, спомня си Росица. Тогава вдигнах глава и видях мигаща светлина, която се приближава към Луната секунди преди перфектния кадър. Бях зашеметена от тази възможност и почти замръзнах в кратък момент на паника!“, казва Роси. 

Все пак фотографката успява да натисне бутона на дистанционното управление в точното време. "Това е толкова символично", добавя тя. "Самолетът и пирамидата - два абсолютни върха на човечеството, които се намират на разстояние от хиляди години."

Кадърът на Росица едва не е осуетен на египетската граница, след като граничен патрул се усъмнява в големия обектив, с който тя прави снимката, съобщава сайтът.

"Този обектив очевидно е много труден за вкарване в Египет. Имах голям късмет и някак си успях да убедя охраната на летището, че е много малко вероятно бременна жена да е терорист. Бяха подозрителни, защото очевидно има устройство, което се използва за снайперистка пушка, и изглежда подобно на моя обектив", казва Роси.

"Забавното беше, че и на тръгване от Египет, пак ме разпитваха за обектива и в крайна сметка им показах портфолиото си", продължава тя.

Росица и до ден днешен не е сигурна дали са ѝ повярвали или не. "Може би си помислиха, че снимките ми на Луната са дигитално изкуство, а не истински снимки, ако съдя по изражението на лицата им", заключава Росица Димитрова.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Росица Димитрова
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00