Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланието на Петдесетница е да обединява вярващите в Христовата църква

Разединението обрича вярващите на гонения и страдания

Снимка: БГНЕС-архив

Отново е Петдесетница - един от най-великите християнски празници, утвърдил основите на Светата Църква. Това е петдесетият ден след Възкресението на Спасителя, в който Светият Дух слиза на земята, за да осени апостолите на Христовото учение. Под формата на огнени езици, Божествените сили докосват земята, основавайки Христовата църква, по подобие на Небесната, в която хората да се спасяват и уповават. Чрез благодатта на Светия Дух, светите апостоли проговарят различни езици, тръгват по света да проповядват Божието Слово, основават църковни общини и ръкополагат свещеници.

Мисията на Божиите служители е да благовестят истината за спасението на човешката душа на разбираем за обикновените хора език и те да започнат да търсят упование в Бога. Затова и посланието на този празник е в обединението в Божия храм:

"Христовата църква е съборност, единение, общение, единомислие – отбелязва в интервю за Радио България отец Василий Сарян, предстоятел на столичния храм "Свето Преображение Господне". – Църквата е обединеност на човеците, които са различни по своя характер, етнос, обществено положение – да бъдат в Христа едно. Затова и свети апостол Павел казва, вече няма ни елин, ни юдеин, а всички сме едно в Христа. Всички сме братя и сестри, едни чеда на нашия Господ Бог."

Отец Василий Сарян

За жалост, разединението тръгва още от самите Христови последователи, които следват отделно стъпките на светите апостоли Петър и Павел. Както казва отец Василий, целта на силите на мрака е да отклонят хората от пътя на истината. А информацията е много голяма сила, която може да се използва както в положителна, така и в отрицателна посока:

"Това, което в момента се случва в Христовата църква и с украинската църква, и дори с македонската църква, е опит на злото да разделя хората. Разделяй и владей – това е максимата на лукавия. Злото използва всички механизми, с които да сее разделение между човеците – дали ще бъде икономически, дали ще бъде етнически и дали ще бъде религиозно, няма значение. И колкото повече оскъдява вярата, колкото повече Църквата губи позиции и хората се отдалечават от нея, толкова повече за нас това е знак, че последните времена наближават. И тогава в този смисъл нашето място е в храма. А светът виждаме на какво прилича, колко е разединен, колко е обезумял, какви катаклизми има. В крайна сметка всеки човек отговаря за собственото си спасение. Това е личен акт – сам да оцени кое е важно в този живот. Най-великият Божи дар е да има свободна воля. Оттам нататък всеки носи отговорност за себе си, дали ще спаси или ще погуби душата си.“

Страшно е обаче, когато виждаме как Божии служители и вярващи стават жертва на нечувани политически гонения, а разколът в православието пуска своите метастази в различни поместни църкви. За това алармират български православни християни в петиция до Светия синод на БПЦ, в подкрепа на каноничната Украинска православна църква (УПЦ). Според Василианна Мерхеб, богослов и политолог по образование и съавтор на подписката, причината за разкола в Украйна е издаден томос от вселенския патриарх Вартоломей, обявил се за глава на Православието, в противоречие на православните канони.

"Ние трябва да имаме позиция като поместна църква – отбелязва Василианна Мерхеб, която е защитила дипломна работа, посветена на разкола в Украинската църква. – Нашите намерения са провокирани от дълбоката болка, която изпитваме и която вълнува всяко православно християнско сърце. Молим БПЦ да заеме достойна и отговорна позиция, в която да се присъедини към гласа на осемте поместни църкви по въпроса. В момента УПЦ е в истински период на мъченичество. Има архиереи с вече влезли присъди, обвинени за това, че говорят на руски език и служат на църковнославянски…"

Василианна Мерхеб

Към Украинската православна църква принадлежи и най-голямата българска диаспора в Украйна, затова подписалите петицията настояват Светият Синод да се обърне към президента Румен Радев, който да защити сънародниците ни, също подложени на гонение.

"Доколкото ни е известно, има не едно писмо от тази диаспора, която моли за закрила. Слава на Бога, ние сме в ежедневни контакти с хора от различни места в Украйна. Навсякъде, включително духовници, архиереи ни благодарят за съпричастността. За нас е важен отзивът им. Нашето писмо беше един тест за това какъв е пулсът, какъв е духът на Българската православна църква, в нейния мистичен смисъл на живо църковно тяло. Изумително е в днешно време, наред с неразбирателства и криза във всяко едно направление, изведнъж да видим хора, които не са тясно църковни, но говорят в защита на Православната църква в Украйна и то като за свои събратя."

Сред подписалите петицията са хора от академичните среди, видни журналисти и общественици, хора на изкуството, включително и политици. Събирането на подписи продължава.

Снимки: БГНЕС-архив, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19