Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Снимка: Югозападен университет "Неофит Рилски"

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на български училища в Европа, и сега в Благоевград има участници от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция, посочи проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на висшето училище пред БНР-Благоевград.

Ние ще представим структурата на ЮЗУ, а самите български неделни училища ще представят своите училища и възможностите за работа на наши студенти. Ще бъде представена и Националната научна програма за развитието и утвърждаването на българистиката в чужбина. Ще има и семинар за преподаването на фолклор, литература, изкуство, история зад граница, в мултиезична среда“, каза още проф. Панайотова.

За първи път Югозападният университет е домакин на подобен обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ до 10 юни. За гостите е предвидена и богата културна програма, в рамките на която ще посетят живописния град Мелник.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37