Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Снимка: Югозападен университет "Неофит Рилски"

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на български училища в Европа, и сега в Благоевград има участници от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция, посочи проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на висшето училище пред БНР-Благоевград.

Ние ще представим структурата на ЮЗУ, а самите български неделни училища ще представят своите училища и възможностите за работа на наши студенти. Ще бъде представена и Националната научна програма за развитието и утвърждаването на българистиката в чужбина. Ще има и семинар за преподаването на фолклор, литература, изкуство, история зад граница, в мултиезична среда“, каза още проф. Панайотова.

За първи път Югозападният университет е домакин на подобен обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ до 10 юни. За гостите е предвидена и богата културна програма, в рамките на която ще посетят живописния град Мелник.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Деси Добрева

България се представя на световен културен фестивал във Вашингтон

Световният културен фестивал във Вашингтон, който приключва на 2 октомври, преминава и с българско участие. Във Вашингтон пред Капитолия прозвучаха българските "101  гайди" от Чикаго, ръководени от Кирил Кетев, танцуваха българските фолклорни състави от..

публикувано на 01.10.23 в 10:09

Онлайн курс за християнска вяра за българите в чужбина

С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний се организира онлайн курс за сънародниците ни в чужбина за запознаване с основите на християнската вяра. Това съобщава на Фейсбук страницата си Българската православна църковна община..

публикувано на 30.09.23 в 12:15

Изнесени консулски дни в Атланта

На 13 и 14 октомври консулската служба към българското посолство във Вашингтон ще проведе изнесени консулски дни в Атланта. Дните се организират по молба на голям брой наши сънародници от района на щата Джорджия, съобщават от посолството на България в..

публикувано на 29.09.23 в 00:06