Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Снимка: Югозападен университет "Неофит Рилски"

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на български училища в Европа, и сега в Благоевград има участници от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция, посочи проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на висшето училище пред БНР-Благоевград.

Ние ще представим структурата на ЮЗУ, а самите български неделни училища ще представят своите училища и възможностите за работа на наши студенти. Ще бъде представена и Националната научна програма за развитието и утвърждаването на българистиката в чужбина. Ще има и семинар за преподаването на фолклор, литература, изкуство, история зад граница, в мултиезична среда“, каза още проф. Панайотова.

За първи път Югозападният университет е домакин на подобен обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ до 10 юни. За гостите е предвидена и богата културна програма, в рамките на която ще посетят живописния град Мелник.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

В Будапеща съживиха паметта за миналото на българската емиграция

Малцина знаят, че пътят на великия български борец Дан Колов до световна титла в борбата е започнал от Унгария. Преди да замине за САЩ през 1909 г., бъдещият шампион от 13-годишен е работил цели 4 години в градинарското стопанство в Будапеща на..

публикувано на 04.12.23 в 15:55

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Празник на българите в румънския град Търговище

Българите от румънския град Търговище отбелязаха 172 години от заселването си

Българите от „Матей войвода“ – квартала на етническите българи в румънския град Търговище, днес отбелязаха 172 години от заселването си там, предаде БТА.  Днес в  града живеят близо 700 българи. Специални гости на събитието бяха посланикът на България..

публикувано на 30.11.23 в 15:14