Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Снимка: Югозападен университет "Неофит Рилски"

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на български училища в Европа, и сега в Благоевград има участници от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция, посочи проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на висшето училище пред БНР-Благоевград.

Ние ще представим структурата на ЮЗУ, а самите български неделни училища ще представят своите училища и възможностите за работа на наши студенти. Ще бъде представена и Националната научна програма за развитието и утвърждаването на българистиката в чужбина. Ще има и семинар за преподаването на фолклор, литература, изкуство, история зад граница, в мултиезична среда“, каза още проф. Панайотова.

За първи път Югозападният университет е домакин на подобен обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ до 10 юни. За гостите е предвидена и богата културна програма, в рамките на която ще посетят живописния град Мелник.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

В район на Будапеща откриват мемориален знак на българските градинари

В Будапеща откриват и освещават паметна плоча в чест на българските градинари, живели и работили на територията на 11 район в града, съобщи във Фейсбук Българското републиканско самоуправление в унгарската столица. Честването е на 28 ноември, от 14:30 часа..

публикувано на 27.11.23 в 15:59

Немско-българско дружество "Дунав" кани на предколеден празник в Дюселдорф

Дните от последния месец в годината обикновено са изпълнени с приятни емоции и очакване за светлите и уютни празнични дни, прекарани с близки и приятели. В тях дори и ежедневната работа сякаш не ни натежава толкова или поне си позволяваме да повярваме..

публикувано на 27.11.23 в 09:45

„Родина зад граница“: При българите в Албания

Откога датират първите поселения на българи в Албания, как живеят сънародниците ни в Голо бърдо, Гора и Мала Преспа, какви са възможностите пред младите хора от български произход и перспективите пред националното ни малцинство в контекста на..

обновено на 25.11.23 в 11:59