Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерите на родения във Варна астрофизик Фриц Цвики уважиха български научен форум

На снимката (от ляво надясно): дъщерите на Фриц Цвики - Франциска и Маргрит Цвики заедно с директора на Варненската обсерватория Свежина Димитрова
Снимка: БТА

Франциска и Маргрит Цвики – дъщери на един от най-големите астрономи и астрофизици на всички времена, са сред гостите на провеждащата се във Варна 16-а годишна конференция на Съюза на астрономите в България. Откривателят на тъмната материя Фриц Цвики е роден преди 125 г. в морската ни столица, където прекарва първите си години, преди да замине да учи в Швейцария. 

По случай годишнината от рождението на астрофизика Народната астрономическа обсерватория в града награди победителите в конкурса за постери, рисунки и видеоклипове.

Пред журналисти Франциска Цвики каза, че за втори път е във Варна и се чувства прекрасно в родния град на баща си. Тя добави, че Фриц Цвики не е искал дъщерите му да се занимават с астрономия, затова тя и сестра ѝ са се насочили към съвсем различни сфери. "В рода ни няма астрономи", допълни внукът на учения Стефан Станев, който е роден и живее в България. 

Конференцията уважиха посланикът на Швейцария у нас Раймунд Фурер, кметът на града Иван Портних и представители на различни институции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Скандал със Сребреница няма, няма да участвам в предизборни спектакли

Служебният премиер Димитър Главчев отрече обвиненията, че е оказал натиск върху постоянния представител на България в Организацията на обединените нации Лъчезара Стоева да гласува с “въздържал се” резолюцията, осъждаща геноцида в Сребреница. “..

публикувано на 01.06.24 в 12:08

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10
Атанас Запрянов

Не се налага да поставяме ограничения на Украйна как да използва изпратените й БТР-и и патрони

БТР-ите и патроните, които сме изпратили на Украйна, се използват за вътрешна отбрана и затова няма смисъл да налагаме ограничения . Така служебният министър на отбраната Атанас Запрянов коментира пред бТВ темата дали полученото от Киев въоръжение..

публикувано на 01.06.24 в 10:38