Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на йога

Снимка: pixabay

Между 17 и 25 юни, в 33 населени места, България ще отбележи Международния ден на йога с редица инициативи и практики. В София, отделните школи по йога ще се включат и чрез различни самостоятелни прояви при открити врата. Официалната дата за отбелязване на здравословната практика, обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство, е 21 юни – денят на лятното слънцестоене, но събитията, посветени на празника започват дни преди това.

На 17 юни, под патронажа на посолството на Индия, на площад "Св. Александър Невски" в столицата, ще се проведе съвместна йога сесия на открито.

На следващия ден, 18 юни, ще се проведе и Централното събитие (в зала "Проф. Асен Златаров" на ул. "Г. Раковски" № 108 от 10:00 до 18:30 ч.) с демонстрации на практики, както и лекции по различни теми, засягащи същността на йога. Във фоайето пред залата ще бъдат разположени щандове с книги по йога, ще има демонстрации на изкуството на рисуването с къна, а също – вегетарианска и индийска храна, сувенири.

От 2015 г. насам, Международният ден на йога се отбелязва и в други градове на страната, когато Пловдивският културен институт се присъединява и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван и от школите по йога в редица населени места у нас − Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села.

Честванията на Международния ден на йога в България се осъществяват под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана и се организират от посолството на Индия, в сътрудничество с Българска федерация по йога, Българска йога асоциация, НПО и всички широко представени школи и клубове по йога в България.

Науката йога възниква в дълбока древност, на територията на съвременна Индия и представлява всеобхватно учение за човека и неговото себеосъществяване, посредством практики за тялото, ума и духа. Знанията по йога са описани както в текстове, така и предавани от учител на ученик, в продължение на хиляди години, без прекъсване във времето. От началото на миналия век, научните постижения в йога навлизат в редица съвременни науки като психология, логика, различните дялове на съвременната медицина, физика, биохимия и др.

В съвременния свят признанието на йога се свързва и с масовото практикуване, достъпно в различните общества и като алтернатива на стресовия начин на живот. Съществуват примери как най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри психически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, вътрешна радост и стабилност, както и много други качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

В края на 2016 г. ЮНЕСКО добавя йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Съставил: Дарина Григорова
Снимки: Facebook/idayofyogabulgaria, БГНЕС
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00