Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Лято с китайската култура в България"

В следващите седмици Китай и България ще минат по културните мостове на миналото и настоящето си, с мечта за бъдеще, мир и хармония

Снимка: Facebook/DragonBoatFestivalBG

В Китай има вярване, че когато някой цени собствената си красота, е способен да оцени и чуждата. А когато уважаваме и милеем и за собствената, и за чуждата красота, то тогава светът ще е едно хармонично цяло… Опознаване и приемане чрез забавление е и водещата идея на първото "Лято с китайската култура в България".

Инициативата на Посолството на Китайската народна република в България и Китайския културен център в София ще продължи до началото на август в различни градове на страната ни. Предвидени са салони за чаени церемонии, изложба на вълшебно изкуство на чаени чаши, форуми за музейно сътрудничество, лекция за китайско изкуство и джаз музика, състезания с Драконови лодки, китайско етно и фолклорно танцово представление, китайски инструментален семинар, филмова седмица, представяне на китайски съвременни танци. "Това, което този културен сезон се надява да представи, не е просто културна възстановка на древността, а интеграцията на традиционната култура и модерната естетика. Това не е просто едно представяне, а е мисловен сблъсък и задълбочен диалог на двустранни, междучовешки отношения и култура, обмен между Китай и България", казва посланикът на Китай в София Дун Сяодзюн.


Официалното начало на китайското лято в България е на 20 юни с откриването на изложбата "Покана за вълшебство – изкуства на чаените чаши" с изделия от специфична лилава глина от региона Исин, изпечени на специални дървени пещи. Включен е също и небезизвестният бял порцелан със сини шарки, както и порцелан, получен при реакцията на сода с високата температура на пещта. В следващите два дни, в китайския културен център, ще има серия от събития под мотото "Чай за хармония – културен салон" и прожекция на документални филми на Симеон Идакиев. На 23 юни е предвидена среща на български и китайски фирми за производство на чай:

"Чаят е международна визитка на Китай с дълга история и богата култура. ООН обяви 21 май за Международен ден на чая, а през миналата година китайските традиционни техники за приготвянето му и чаените обичаи бяха включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО – пояснява посланик Дун Сяодзюн. – С цел популяризиране на китайската чаена култура и насърчаване на обмена ѝ с различните културни традиции по света Министерството на културата и туризма на Китай провежда глобална инициатива наречена Чай за хармония. И ние организираме серия от събития в рамките на тази международна кампания и във вашата страна" – казва китайският посланик у нас.


Безспорен акцент в лятната програма е първият по рода си фестивал "Драконови лодки в България", който се организира на езерото Панчарево на 24 и 25 юни с вход свободен. Датата не е случайна и е свързана с лятното слънцестоене– тази година 22 юни е петият ден от 5-ия месец в китайския календар, когато се организира един от четирите големи китайски празника – Дуану или Фестивал на драконовите лодки в Китай. Познат е още като Фестивал Джунсяо, чествайки верността и благочестието, а традицията му ни връща 2300 години назад във времето.

"Състезанията са реално спорт, но ние не правим спортно събитие, а фестивал, което е всъщност китайската традиция, популярна в цял свят– пояснява специално за Радио България Влад Гицоайка, учредител на сдружение "Фестивал "Драконови лодки" и председател на управителния съвет. – Състезания с драконови лодки са честа гледка във Франция и Германия, а Унгария набира огромна популярност в последните години. Интересното е, че състезанията задължително са придружени от съпътстваща културно-забавна програма, която подобно на българския народен събор, включва музика, вкусна храна, срещи с приятели, забавления за малки и големи, тенти с изложители. Истински празник и междукултурно преживяване за всички."

Самата драконова лодка е много впечатляваща и красива, допълва Влад Гицоайка.

"Прилича на традиционните състезателни кану каяци, но много по-дълга, фина, аеродинамична, с голяма драконова глава отпред, а тялото ѝ е изрисувано с люспи. Дължината ѝ е 12 метра с 22 места в нея. 20 са гребците, има един водач, който стои отпред и бие тъпан, и отзад един кормчия. Има и по-малки лодки с по десет гребци. Тъпанът и ритъмът, който се създава всъщност е много близък до този на българския тъпан" – разказва Гицоайка.

В състезанията могат да участват хора от различни възрасти и подготовка и това ги превръщат в идеален вариант за корпоративен спорт. Трябва да има дисциплина, екипна работа и затова е чудесна активност за колегиални екипи. В България до този момент има само шест подобни лодки – по две във Видин, София и Пловдив.


По повод първия фестивал и с помощта на Китайското посолство, у нас ще пристигнат още 12. А през 2025 година в град Русе ще се проведе Световното клубно състезание с Драконови лодки. Очаква се в него да участват над 100 екипа, а в крайдунавския ни град да пристигнат близо 40 000 ентусиасти от цял свят. "За да има интерес хората трябва да разберат какво представлява този спорт" – признава Влад. Затова Сдружението подготвя фестивал в Русе през септември, с участници от Чехия и Унгария.

Танците са друг важен акцент в програмата на първия Китайски културен сезон това лято. През юли в България пристига Фолклорен танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия. Те ще вземат участие в международните фолклорни фестивали "Витоша" в София (27-о издание), "Фолклорна магия на Мездра" (трето издание), в юбилейното 25-о издание на фолклорния фестивал във Велико Търново и в 21-вото издание на младежкия фестивал "Фолклор без граници" в град Добрич. Програмата им ще бъде своеобразно турне из България, с усмивка казват организаторите. Танцьорите от Пекин ще участват и в китайско-български уъркшоп за обмен на танцови практики в партньорство с Фолклорен ансамбъл "Чинари".

"За нас това е предизвикателство, но не ни е за първи път – казва основателят и директор на българския фолклорен ансамбъл Асен Павлов. – Преди три години "Чинари" имаше възможност онлайн да обучава артисти от Пекинската академия на едни от най-характерните български танци от шопската географска област и те се справиха впечатляващо. Сега ще имаме още една възможност да се хванем ръка за ръка в ритъма на българските хора. По време на самия уъркшоп на 21 юли, освен танцови стъпки ние ще представим и част от традиционните български носии със специфични им шевици, както и традиционните български инструменти – гайда и тъпан. Тъпанът е препратка към традиционните перкусионни инструменти на Китай. Гостите от Китай пък ще ни покажат свой национален танц, който ще включим в репертоара на "Чинари"."

Атанас Маев, основател и директор на "Дерида денс център" в София обяви резиденция на двама китайски артисти през юли, които ще имат възможност не само да представят своята работа в областта на съвременния танц, но и да се потопят в местната култура. "Те ще живеят и работят с български колеги и накрая ще представят резултата от този процес на сцената на Дерида на 31 юли и 3 август. Така ние им даваме възможност да станат част от европейската сцена за съвременен танц", казва Маев. Той е категоричен, че именно артистите са тези, които изграждат културните пътеки, по които минават миротворците в днешния свят:

"Културата е дипломат номер едно в света. И събития като тези ни позволяват да покажем, че тези културни мостове могат да помогнат на всички нас, които мечтаем да живеем в мир и да споделяме по някакъв начин твореца в себе си, който ще трябва да се доказва в следващите години на изкуствен интелект."

Защо сме свидетели на засилено китайско културно присъствие в България и какви са възможностите на българския бизнес да впечатли Азиатския тигър? Отговор на тези въпроси ще откриете в предаването ни “България днес” от 9 ноември 2022 г. чуйте ТУК.

Снимки: Facebook/cccsofia2018, Facebook/DragonBoatFestivalBG


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10