Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва деня на св. Паисий Хилендарски

Снимка: Иво Иванов

На 19-ти юни Българската Православна църква почита българския просветител Паисий Хилендарски – създател на „История Славянобългарска“ – едно от най-ценните български наследства.

Светогорският монах e сред значимите фигури в историята на българската църква, история и култура, посветили живота си на съхранението на българския език и култура, в трудната за България историческа епоха на османско владичество. Той бил убеден, че културата(историята) и езикът са двата фундаментални елемента за запазването на националната идентичност на българския народ. Това е и причината историци и изследователи да го считат за основоположник на Българското възраждане, народен будител и изразител на идеите за национално освобождение на българския народ. С труда си за съхраняването на българската история, св. Паисий Хилендарски остава един от най-важните символи на българската национална идентичност и култура.

Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15
„За буквите“ на Черноризец Храбър

Кога е създадена глаголицата?

" Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени (да пишат) славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ..

публикувано на 24.05.24 в 09:15