Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната ни църква отбелязва деня на св. Паисий Хилендарски

Снимка: Иво Иванов

На 19-ти юни Българската Православна църква почита българския просветител Паисий Хилендарски – създател на „История Славянобългарска“ – едно от най-ценните български наследства.

Светогорският монах e сред значимите фигури в историята на българската църква, история и култура, посветили живота си на съхранението на българския език и култура, в трудната за България историческа епоха на османско владичество. Той бил убеден, че културата(историята) и езикът са двата фундаментални елемента за запазването на националната идентичност на българския народ. Това е и причината историци и изследователи да го считат за основоположник на Българското възраждане, народен будител и изразител на идеите за национално освобождение на българския народ. С труда си за съхраняването на българската история, св. Паисий Хилендарски остава един от най-важните символи на българската национална идентичност и култура.

Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети Йоан Рилски

Почитаме Св. Йоан Рилски

Православните християни почитат успението на Св. Йоан Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ. Светецът се ражда в село Скрино в Осоговската планина през втората половина на IX век, когато християнството пуска корени сред..

публикувано на 18.08.24 в 09:59

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05