Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Пимпирев представя новата си книга

Проф. Христо Пимпирев
Снимка: Facebook /@BulgarianAntarcticInstitute

Днес, 21 юни, е премиерата на книгата "Кредната еволюция на остров Ливингстън, Антарктика" на полярния изследовател проф. Христо Пимпирев. Българския антарктически институт (БАИ) съобщава, че представянето е от 18:00 ч., в новата конферентна зала в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Преди 30 години, по време на самостоятелната българска антарктическа експедиция през астралното лято на 1993-1994 г. започват целенасочените изследвания на остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Дотогава проучванията са били единични, от полеви лагери на британски, аржентински, чилийски, полски и испански геолози. В книгата си, проф. Пимпирев прави обобщение на синтезираните данни за стратиграфията и геоложката еволюция на остров Ливингстън през кредния период.

Проф. д-р Христо Пимпирев е преподавател по геология в СУ "Св. Климент Охридски", известен учен и полярен изследовател. Основател и председател е на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител е на 31 национални антарктически експедиции. Автор е на десет книги, на осем документални филма и над 250 научни публикации. Той е първият българин, който е поставил националния трибагреник на Южния полюс, на 8 януари 2013 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево и топло време във втория ден на Великден

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 6°, а максималните – предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 05.05.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15