Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска вечер представи страната на Панагюрското съкровище в Британския музей в Лондон

Снимка: Facebook/NationalMuseumOfHistoryBulgaria

В Британския музей в Лондон, където е изложено Панагюрското съкровище, се проведе вечер на България. “Ако посетите изложбата, ще видите, че най-значимите предметите в експозицията са от земите на древна България – това е Панагюрското съкровище, каза кураторът на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър.

На снимката от ляво надясно: кураторът на изложбата д-р Джейми Фрейзър, директорът на НИМ Бони Петрунова и посланикът на България във Великобритания Марин Райков

Директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова изнесе лекция, посветена на съкровището. Посетителите на вечерта слушаха български фолклор, изпълняван от Лондонския български хор. “Музиката винаги е била гласът на Бог, а ние сме тук за изложбата на съкровището, намерено по българските земи“, каза диригентът на хора Десислава Стефанова. Вечерта завърши с народни танци на фолклорния ансамбъл “Българи”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49
д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05