Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Шевкие Чакър:

Най-важното послание на Курбан байрама е споделянето и опрощението

Мюсюлманите в България празнуват

Снимка: БТА

Често мюсюлманският празник Курбан байрам се свързва с колене на животно. Но смисълът не е в това да се пролее кръв, казва Шевкие Чакър, колега от предаванията на турски език на Радио България. Това е жертвоприношение с дълбок смисъл – обяснява тя и разказва: 


"Пророк Ибрахим дълго време не е имал деца и се помолил на Аллах, като казал: „Ще дам най-ценното, което имам, но ме дари с дете, с наследник!“. И наистина, не след дълго му се ражда синът Исмаил. Но идва време, минават години и в съня му се явява Аллах и му казва, че е време да се отплати, като пренесе в жертва най-любимото си. Пророкът не се поколебава и решава да пренесе в жертва сина си. Но в момента, в който трябва да стане жертвоприношението, Аллах му изпраща един коч и му казва: „Това беше изпитанието за теб, ти доказа любовта си към мен!“. И оттогава мюсюлманите колят курбан.“



Курбанът винаги се дава от сърце. Затова за жертвоприношението се избира най-здравото и най-хубавото животно в стадото. Вярата на мюсюлманите е, че в задгробния живот курбанът ще ги пренесе в рая. Т.е., ако през живота си са принесли курбан, то същото животно ще ги пренесе и в рая.

Шевкие Чакър

И още нещо много важно, на което обръща внимание Шевкие Чакър:

"Когато се заколи курбанът, една част от месото отива при бедните, другата част се раздава на съседи и близки, а третата – остава в семейството. Няма значение дали съседът е мюсюлманин, най-важното послание на Курбан Байрама е споделянето, чувството за съпричастност, както и опрощението. Иска се и се дава прошка...".


И до днес е жива традицията на Курбан байрам да се раздават бонбони на децата, което прави празника за тях още по-вълнуващ. Има и още много символи и послания на Курбан байрам, за които можете да чуете в звуковия файл по-горе, а за подробности - слушайте Шевкие Чакър в предаването „България днес“ на Радио България, след 19:00 часа.

Снимки: БНР, БГНЕС, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обичай за призоваване за дъжд ще представят в Етнографския музей в Бургас

Етнографският музей в Бургас ще почете Свети Никола Летни на 9 май 2024 г. от 11:00 ч. Жените самодейки от Фолклорна група „Тронки“ в село Момина църква, община Средец, ще ще изпълнят "Пеперуга" и "Герман" за дъжд и плодородие така, както се..

публикувано на 07.05.24 в 21:40

Кулинарен празник събира майстори от Сърбия, Румъния и България в село Антимово

Тридневен кулинарно-фолклорен фестивал ще допълни празничното настроение във видинското село Антимово. За 14-и път местното Народно читалище "Развитие-1926 г." и Кметството организират фестивала “Гергьовден“ на  4, 5 и 6 май 2024 г. Градският..

публикувано на 04.05.24 в 10:25

Последно събиране за боядисване на великденски яйца в столицата

Деца от различни националности и семействата им ще боядисват великденски яйца от 10,00 до 14,00 ч. в “Каньон парк” в столичния квартал “Младост” до метростанцията “Александър Малинов”. Събитието със свободен достъп се организира за трета поредна..

публикувано на 04.05.24 в 10:05