Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите"

Снимка: Facebook / Jazz под звездите на Деветашкото плато

Джазът сред живописната природа на Деветашкото плато се завръща и през тази година в три фестивални дни – от 30 юни до 2 юли! Организаторите канят всички любители на танцувалната страна на джаза да разгърнат възможностите си и да се насладят максимално на просторите на Деветашкото плато, което ще бъде озвучено с жива музика под звездите.

Началото ще бъде дадено на 30 юни в къщата за гости "Онгъл" в село Кърпачево с представяне на албума "Джазът пее на български", както и с музиката на The Social Callers. За следващата вечер са предвидени джаз събития в още две локации – пещерата "Гарваница" и "Старата мелница" в село Кърпачево. Фестът ще бъде закрит на 2 юли с "Джаз за деца" с  музиканта Венци Благоев.

Тазгодишното издание на "Джаз под звездите" предоставя възможност на музиканти от близо и от далеч да се докоснат до познанията и опита на двама великолепни джаз-изпълнители – Марина Господинова и Антони Дончев. Техните майсторски класове ще се проведат в "Старата Мелница" и са напълно безплатни.

"Джаз под звездите" е инициатива от проекта на сдружение "Деветашко плато" за съживяване на 10 български села в района на природния обект, разположен в Северна България.

Според тромпетиста Венцислав Благоев, който е и музикален директор на фестивала, този форум е нужен, желан и обичан, защото:

"Всеки има нужда да е сред природата, всеки има нужда да слуша красива музика с красиви непреходни текстове, пък и едновременно с това да има и импровизации, които при нас са около 70 % от програмата. Това е истинското нещо – комуникацията, джазът е комуникация. Особено на Джаз за деца, както и на джем-сешъна, който ще е на 1 юли след основния концерт в една прекрасна къща "Онгъл" с голям двор. И на Джаз за деца на същото място на следващия ден 2 юли на обед. Всеки се включва – дори и тези, които се притесняват, срамуват, към края участват. Това е тайната на джаза, това е разликата между джаза и всяка друга музика, или почти всяка. С нас, естествено, са и птиците наоколо, прилепите ни слушат от пещерата… Магията на джаза с магията на Деветашкото плато са прекрасно съвместими."

В предфестивалната вечер на "Джаз под звездите на Деветашкото плато" ще чуем концерт на клубния проект "Джазът пее на български", в който се срещат Марина Господинова, Мария Донева, Антони Дончев и Венцислав Благоев. Вече 13 години четиримата представят световни джазови, поп и латино стандарти с уникални текстове на български език, написани от Мария Донева. На 30 юни те ще представят своя дебютен албум, събрал най-хитовите им песни, който все още подготвят. Докато го очакваме, да посрещнем месец юли с нежния вокал на Марина Господинова в нейната песен "Юли". Текстът е дело отново на Мария Донева, музиката е на Димитър Карамфилов, аранжимент – Живко Петров.

Снимки и видео: Facebook / Jazz под звездите на Деветашкото плато

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35