Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Букурещ ще ремонтира исторически паметник, свързан с България

Солаковият хан в Букурещ
Снимка: БГНЕС

Общинският съвет на Букурещ отпусна пари за реставрацията на знаковия за българската история Солаков хан. За 16 месеца историческият паметник на улица "Каля Мошилор" № 134 ще бъден ремонтиран с 8,2 млн. леи. (1,62 млн. евро). Солаковият хан е в списъка на историческите паметници на община Букурещ и е в напреднала степен на разпад. Точно преди година кметът на Букурещ Никушор Дан увери, че работата по обезопасяването на сградата ще започне скоро и че финансовите въпроси по отчуждаването са решени.

Ханът носи името на свищовските предприемачи братя Солакоглу. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел - фабрика за макарони. Ханът се превръща в подслон за българската революционна емиграция във Влашко. В мелницата на хана, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно в мразовитата зима, а на първия етаж на хана е печатницата, където Любен Каравелов издава вестниците "Свобода", "Независимост" и сп. "Знание".

През Втората световна война, при американска бомбардировка, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г. имотът е национализиран и използван за настаняване на социално слаби хора, предимно роми.

През 80-те години властите искат да разрушат хана, но тогавашният български посланик Петр Данаилов, започва преговори за неговото реставриране и превръщане в Български културен център. През 2020 г. община Букурещ го откупува от наследниците на Солакоглу за 4,5 млн. леи (800 000 евро). 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14