Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Ел Камино – поклонническият път от Велико Търново до Рилския манастир

За пета поредна година вярващи тръгват по пътя на мощите на св. Иван Рилски

Снимка: БГНЕС

Да тръгнеш на поклоннически преход към себе си с помощта на вярата. Това приключение – симбиоза между духовния и физически свят, човешката издръжливост и вяра, минало и настояще не е нещо непознато, особено за нас, европейците. Един от най-известните пилигримски маршрути е Ел Камино де Сантяго и представлява мрежа от пътища в няколко различни държави, с обща дължина около 1500 км, които водят до едно място – катедралата "Сантяго де Компостела" в едноименния испански град. Именно там се съхраняват мощите на свети Яков Зеведеев, един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос.

От 2019 година насам България има свой Свят път по следите на мощите на свети Иван Рилски.

"Идеята е да вървим по пътя на последното от няколкото пренасяния на мощите на св. Иван Рилски, през 1469 година от Търново към Рилския манастир – разказва за Радио България един от главните организатори на прехода математикът и преподавател във Великотърновския университет д-р Паскал Пеперков. – Една процесия, която на практика е минала през половин България – от Търново стига до Никопол, тогавашен административен център за почти цяла Северна България, оттам към Средец и след това стига до Рилския манастир. Това събитие е разказано още тогава от дякон Владислав Граматик. Той описва 10 топонима, 10 места, през които е сигурно, че са минали мощите на светеца. И това, което ние правим е по тях да възстановим историческия маршрут. Ние не само възстановяваме пътя вървейки, но го правим и с молитва. Така ползваме осветения веднъж от мощите на светеца път, за да се приближим чрез молитвата към Бога. Молитвата е форма на разговор с Твореца и опит да измолим благоденствие за участниците в прехода и за целия ни народ и държава."

Рилският манастир

Както всяка година, така и тази поклонническият пешеходен поход по пътя на мощите на свети Иван Рилски започва на 1 юли от Велико Търново и ще завърши на 12 август в Рилската света обител. На 30 юни вечерта участниците ще проведат Всенощно бдение в старопрестолния български град. Сред тях ще бъдат и двамата основни организатора на духовния поход – университетските преподаватели Паскал Пиперков и Евгени Коев. Те са и учените, направили най-съществените проучвания около пренасянето на мощите на светеца – небесен покровител на България.

"Колегата Евгени Коев се занимава с този въпрос още от 1999 година. Той е сред инициаторите да се изгради параклис на св. Иван Рилски Чудотворец на връх Кръстец в Стара Планина – едно от местата, през които са минали мощите от Средец към Търново. Аз се включих към проучванията през 2014-2015 г. и през следващите няколко години заедно очертавахме точния маршрут на прехода."

И така, преди пет години, по повод 550 години от връщането на мощите на св. Иван Рилски в манастира, основан от него, вярата отново шества по тези земи в лицето на близо 2000 пилигрими. "Първият поход се радваше на наистина голям интерес. Близо 50 души изминаха за месец цялото разстояние", спомня си Пиперков. В следващите години на пандемия участниците са значително по-малко, но ентусиазмът в организаторите не стихва. 

"Тази година походът е малко по-дълъг, като идеята е с по-кратки дневни преходи да може да се издържи на цялостното натоварване. Ако в първите години имахме дни с 30 километрови преходи, то сега те ще са между 10 и 20 километра дневно, за да бъде достъпен. Тръгваме малка група от 20 души от Велико Търново и се надявам да има достатъчно хора по пътя, които да поддържат огъня на идеята и прехода да завърши успешно."

Маршрутът е разделен на пет етапа от по десетина дни. Първият е Велико Търново-Никопол (30.06.- 08.07.2023 г.), следва Никопол-Плевен-Луковит (9-15.07.2023 г.), Луковит-Враца (16-25.07.2023 г.), Враца-София (26.07.-02.08.2023 г.) и завършва с преход София-Рилски манастир (03.08-12.08.2023г. ).

Всеки желаещ може да се включи във всеки един от етапите за колкото време иска и има възможност, казва ни Паскал Пиперков. И приканва живеещите в различните населени места, през които ще минат, да се присъединят към Българския свят поход и участниците му, да повървят с тях. "Това пак е съпричастност – да извървим заедно част от пътя с молитва. А колективната молитва е много по-силна от личната", казва той. И ако се върнем към съпоставката с Камино де Сантяго Паскал Пиперков казва, че българският маршрут все още не е достатъчно ясен и обезопасен за самостоятелно преминаване и препоръчва това да бъде правено само в по-голяма група. В бъдеще се очаква Пътят да бъде маркиран и да бъдат изградени места за отсядане във всички населени места, през които минава.

Вижте още: 

Снимки: БГНЕС, holypath.eu

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20