Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски пристига у нас, потвърди премиерът

Николай Денков
Снимка: gov.bg

Премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски пристига днес в страната ни. Министър-председателят отговаря един час на живо във фейсбук на въпроси от граждани и журналисти. По думите му, в програмата на посещението е предвидена среща и между държавните глави на Украйна и на България. Междувременно в столицата се забелязват засилени мерки за сигурност, а край Народното събрание, президентството и Българската народна банка е струпана полиция и жандармерия.

Очаква се Народното събрание да обсъди проект на декларация за членството на Украйна в НАТО. Вчера правителството одобри проектодекларация между София и Киев, в която се потвърждава “нашата силна политическа подкрепа за Украйна в борбата й срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това”.

По време на посещението на Володимир Зеленски ще бъде подписан също меморандум с Украйна в областта на енергетиката, каза още Николай Денков. Той съобщи, че страната е отправила запитване за реакторите от АЕЦ “Белене” още през м.г., но служебното правителство не е придвижило въпроса.

По-късно от прессекретариата на президента Румен Радев заявиха, че очакват пресслужбата на Министерския съвет, по чиято покана Володимир Зеленски ще посети страната ни, официално да оповести визитата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35