Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работилници за сумие, хайку и японска калиграфия в София

Снимка: Pixabay

През почивните дни Интер Експо център е домакин на ателиета за хайку, японска калиграфия и сумие (рисуване с туш) „Вишнев цвят“, „Бамбук“ и „Лотос“. Любителите на японското изкуство ще бъдат запознати с техниките за рисуване на едно от най-емблематичните растения в канона на сумие – цъфналите вишни, а също и бамбук и лотос.

В ателието за калиграфия пък ще бъдат представени основните хоризонтални и вертикални черти, използвани в японското писмено изкуство, както и трите основни стила: кайшо (стандартен стил), гьошо (бързопис) и сошо (арт бързопис). За почитателите на класическото хайку също има работилница, където могат да се запознаят със структурата на хайку, както и с някои основни естетически принципи и подходи при писането му, сезонни думи (киго) и др.

Всеки участник ще има възможност да напише по едно авторско хайку, вдъхновено от 4-те сезона: Пролет, Лято, Есен и Зима и да участва в конкурса за хайку на БХС „Сезони – 2023“.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагаме 80 милиона евро за Украйна, но ще ги дадем, ако ги одобри парламентът

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче уточни, че тази или..

публикувано на 05.07.24 в 17:31
Снимка: ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток“

Още 160 души от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" остават без работа

Нови съкращения обяви ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Още 160 души ще бъдат освободени от въглищната топлоцентрала през следващите месеци, след като премине процедурата по уведомление на институциите и работниците. Това съобщи изпълнителният..

публикувано на 05.07.24 в 17:16

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15