Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинари от Петрич изкачват българските върхове с образователна цел

Снимка: mladplaninar.com

По случай 10-та годишнина от основаването си сдружение „Млад планинар“ – Петрич си постави за цел изкачването на всички най-високи върхове на планините в България, съобщи БТА. Инициативата е на група деца, като до момента изкачените върхове са 24. През настоящия месец младите планинари са си набелязали да покорят връх Арамлия, връх Руен, Ботев връх, връх Богдан и Гоцев връх, а през август ще се отправят към върховете на Пирин и Рила - Вихрен и Мусала.

В групата участват около 40 деца на възраст между 7 и 18 години, а целта им е до ноември да стъпят на всички 39 планински първенци. Каузата на сдружение „Млад планинар“ е да следва заръката на писателя и основоположника на организираното туристическо движение в България Алеко Константинов - "Опознай родината, за да я обикнеш". Затова много често сдружението съчетава изкачването на върхове с исторически дати. Освен поглед към историята децата обръщат внимание и на биоразнообразието и даденостите в районите, които посещават. Така, освен любов към планината, в тях се възпитава и отношение към природата и родината.  По време на походите те научават за националните герои, българския дух и култура, което допринася за моралното, духовното и интелектуалното им израстване.

По повод тазгодишната инициатива е изработен личен туристически паспорт за всеки участник, където децата отбелязват със стикери покорените върхове.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50