Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества 173 години от рождението на Иван Вазов

Иван Вазов паметник

На 9 юли се навършват 173 години от рождението на Патриарха на българската литература. Десетки граждани и представители на Съюза на писателите, Националния литературен музей, къщата-музей "Иван Вазов" в столицата поднесоха на тържествена церемония венци и цветя пред паметника на Иван Вазов при храма "Света София".

Народният писател сам описва своето творчество с думите: „Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България; аз прославих нейната божествено хубава природа, защото бях очарован от нея; възпях нейните идеали, защото бяха свещени, дадох всичко добро, каквото можех да дам на отечеството. Малко бе, но толкоз имах”.

Пред Народния театър, носещ името на Вазов, бяха четени стихове на поета. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Избраха най-младия епископ в църквата за митрополит на Сливен

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран със 7 гласа, от владиците в Светия синод на Българската патриаршия. За втория кандидата Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени от..

публикувано на 26.05.24 в 11:20

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15
Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40