Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцови състави от 11 страни на фестивала "Златен прах" в Челопеч

Снимка: Facebook / Folklore festival Golden Dust

Над 420 участници ще представят танци от пет континента на 7-ото издание на фестивала "Златен прах". Събитието ще се състои между 13 и 16 юли в село Челопеч, Софийска област. Очакват се танцьори от Китай, остров Гуам, Индонезия, Чили, Косово, Черна гора, Ирландия, Грузия, Израел и др. 

Уникалното за събитието е, че включва конкурсна програма за българските участници, като същевременно чуждестранните гости представят неповторимо изживяване чрез изпълненията си и типичните носии, подчертават организаторите. Стремежът им е да "строят мостове от приятелство" между различните култури. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55

Руснаците в село Татарица празнуват Новата година по стар стил

Етническите руснаци в село Татарица просрещнаха Новата година по стар стил. Традицията изисква да се направят символични “засевки”, както и децата да посетят домовете и да разпръснат просо, слънчоглед, жито или царевица с пожелания за добра и богата..

публикувано на 14.01.24 в 13:35

В Граовско и цяла Западна България отбелязват празника Сурва

Със запалването на огньове и танцуване на хора край тях в нощта на 13 срещу 14 януари започва празника Сурва. Заради силата и непреходността на маскарадната традиция, обичаят е обявен от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството...

публикувано на 13.01.24 в 15:25