Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцови състави от 11 страни на фестивала "Златен прах" в Челопеч

Снимка: Facebook / Folklore festival Golden Dust

Над 420 участници ще представят танци от пет континента на 7-ото издание на фестивала "Златен прах". Събитието ще се състои между 13 и 16 юли в село Челопеч, Софийска област. Очакват се танцьори от Китай, остров Гуам, Индонезия, Чили, Косово, Черна гора, Ирландия, Грузия, Израел и др. 

Уникалното за събитието е, че включва конкурсна програма за българските участници, като същевременно чуждестранните гости представят неповторимо изживяване чрез изпълненията си и типичните носии, подчертават организаторите. Стремежът им е да "строят мостове от приятелство" между различните култури. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Над 50 винари ще се състезават на "Трифониада"-та в Златоград

Винопроизводители от цялата страна ще покажат новата си реколта вина на търговския празник "Трифониада" на 17 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. Над 50 гостуващи и местни винари ще се включат в надпреварата за най-добро червено,..

публикувано на 10.01.24 в 18:24

С празника Иванови влачуги в село Караисен гонят лошата енергия

С автентичен ритуал без аналог в България в павликенското село Караисен, Северна България, празнуват Ивановден. Празникът се нарича "Иванови влачуги" и се предава от незапомнени времена, а днес се съхранява от самодейците в селото, предава..

публикувано на 07.01.24 в 10:41

Нож не се подарява, трябва да си го откупиш

Знание, мерак и много труд са необходими за изработката на хубав нож, казва Иван Кюпов от село Крупник (Югозападна България). 35-годишният мъж не е потомствен майстор. Интересът към изработката на ножове тлее в душата му от детинство, но преди 8..

публикувано на 07.01.24 в 09:15