Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцови състави от 11 страни на фестивала "Златен прах" в Челопеч

Снимка: Facebook / Folklore festival Golden Dust

Над 420 участници ще представят танци от пет континента на 7-ото издание на фестивала "Златен прах". Събитието ще се състои между 13 и 16 юли в село Челопеч, Софийска област. Очакват се танцьори от Китай, остров Гуам, Индонезия, Чили, Косово, Черна гора, Ирландия, Грузия, Израел и др. 

Уникалното за събитието е, че включва конкурсна програма за българските участници, като същевременно чуждестранните гости представят неповторимо изживяване чрез изпълненията си и типичните носии, подчертават организаторите. Стремежът им е да "строят мостове от приятелство" между различните култури. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Над 300 000 българи празнуват имен ден на Ивановден

На Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. 347 534 са сънародниците ни, които празнуват своя имен ден днес. "Иван е титла, а не име", казва народът ни за най-таченото име у нас,..

публикувано на 07.01.24 в 05:10

За първи път ще има мъжко хоро в ледените води на река Огоста

Повече от 20 години в град Монтана съществува традицията на 6 януари хората да отиват до парк "Монтанезиум", където има изкуствено езеро, подходящо за провеждане на православния ритуал, наречен "спасяване на Светия кръст" на празника Богоявление...

публикувано на 05.01.24 в 21:05

Късметите за баница – от дряновите пъпки до днес

Неизменно навръх Нова година на българската трапеза присъства баница с късмети. Традиционното за страната ни ястие се състои от навити или наредени на пластове листи тесто с плънка от сирене, яйца и масло. Може да бъде и с различни видове месо,..

публикувано на 31.12.23 в 15:30