Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонската прокуратура обвинява българин, че цитира Иван Михайлов

Любчо Георгиевски
Снимка: БГНЕС

На 14 юли в Битоля е насрочено първото заседание по делото срещу Любчо Георгиевски, председател на Сдружението Културен център „Иван Михайлов”. Той е обвинен за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път и вече беше разпитан от прокуратурата в Битоля през декември 2022 г., по сигнал на опозиционната партия Левица. Според Насер Рауфи, адвокат на Георгиевски, от прегледаните материали по време на разпита е ясно, че представените доказателства са "исторически факти, снимки и цитати предимно на Иван Михайлов". 

През април Георгиевски е разпитван по същите обвинения в прокуратурата, но този път по сигнал на македонската Комисия за превенция и защита от дискриминация. Със специална промяна в Закона за фондациите и сдруженията, сдружението "Иван Михайлов" в Битоля беше заличено, заради неприемливото, според Скопие име на Иван Михайлов, предава БТА.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българин учи деца в Уганда на български песни и хора

Ученици в Уганда се учат да пеят български песни и да играят нашенски хора. Това става благодарение на Даниел Делибашев, който е създал училище в африканската страна и помага на местни деца. Той беше награден с почетна грамота от министъра на..

публикувано на 28.05.24 в 15:47

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин. Посмъртно пренасят в..

публикувано на 28.05.24 в 15:34

БНР ще звучи по Радио-телевизия Цариброд и ще подкрепя инициативи на българите в Сърбия

От месец юни българите в пограничния район на Сърбия ще имат още една врата към България. По местната Радио-телевизия Цариброд ще звучат предавания и новини, създавани от Българското национално радио. П ърво ще започнат да се излъчват Обедният..

публикувано на 27.05.24 в 19:30