Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятното училище по български език в Тирана приключи, но участниците ще продължат връзките си с България

10
Снимка: личен архив

Богато на съдържание беше Лятното училище по български език в албанската столица Тирана. Освен изучаването на български език, с ръководител доц. д-р Раки Бело, преподавател по български език и литература в Университета в Тирана, и д-р Миранда Бело, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", студентите имаха честта и удоволствието да присъстват на много интересни лекции на уважавани български преподаватели. В рамките на програма Еразъм+ между Университета в Тирана и  Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Югозападния университет "Неофит Рилски", Благоевград, няколко преподаватели от тези висши училища взеха участие в Лятното училище.

След лекциите, посветени на езикознанието и българското културно наследство в първата седмица на форума, втората седмица предложи нова серия от интересни презентации и занятия. Гости на Лятното училище по български език бяха Ръководителят на катедра "Български език" при Югозападния университет "Неофит Рилски" доц. д-р Радослав Цонев, който представи Филологическия факултет и Университета в Благоевград, но също и възможностите за студентите да посетят българския град чрез програма "Еразъм". 

Проф. д-р Слави Димитров, зам. декан на Стопанския факултет към Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", изнесе лекция на тема: "Културното-историческо наследство на Велико Търново като възможност за развитие на туризма", а д-р Татяна Димитрова представи Великотърновския университет като важен център на българското образование и култура.

Една от интересните лекции представена на участниците беше посветена на темата "Българският език в междукултурната комуникация". Тя бе представена от проф. д-р Ценка Иванова от Великотърновския университет, която насочи вниманието на участниците  към особеностите на езиковите и междукултурните комуникации в днешния глобализиран свят

В един от дните участниците в Лятното училище по български език гостуваха в посолството на Република България в Тирана. Те бяха поканени лично от посланика Ивайло Киров, който разказа за историята на дипломатическите отношения между Албания и България. Дипломатът говори и за отличните исторически връзки между албанския и българския народ, подчертавайки общата европейска перспектива на двете страни. Българо-албанското сътрудничество в областта на образованието и реализираните проекти с посредничеството на българското посолство беше във фокуса на презентацията, която изнесе зам.-посланик Асен Пацев.

Третата и последна седмица на Лятното училище по български език беше също доста динамична и богата на съдържание. Гост лектор беше г-жа Милена Селими, представител на българското малцинство в Комитета за националните малцинства в Албания, която има богат опит като преводач, журналист, писател и сценарист. Тя изнесе интересен доклад на тема: "Съвременната българска литература на албански език". Милена Селими запозна студентите с едни от най-добрите съвременни български автори и част от техните произведения, преведени на албански, като: Алек Попов, Георги Господинов, Милен Русков, Калин Терзийски, Ина Вълчанова и др.

Във форума взе участие и третият секретар в българското посолство в Тирана, г-жа Мария Пеева, която говори за българо-албанските връзки в областта на образованието, културата и журналистиката. Тя представи и кратка история на албанската редакция в Българското национално радио. За връзките между Албания и България и добрите отношения между нашите два народа говори и почетният консул на Република България в Албания г-н Селим Ходжай. Той има основен принос за заснемането на няколко документални филма за България и българското малцинство в Албания.

В края на Лятното училище участниците посетиха музейния град Берат, който на всяка крачка изненадва с богатата си история, която е толкова добре запазена в старите му квартали - Мангалем и Горица, и особено в крепостта. Посетиха и Музея на иконографското изкуство "Онуфрий", намиращ се в катедралния храм "Успение Богородично", където видяха отблизо старите икони, много литургични предмети и известните Бератски кодекси. Интерес за студентите предизвика онази част от богатата история на Берат, която е свързана с България. В дървена кутия, до иконостаса, се пазят мощите на св. Горазд и св. Ангеларий - двама от учениците на св. св. Кирил и Методий. Вдясно от иконостаса е изобразена иконата на св. св. Кирил и Методий и петимата им ученици, св. Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В руините на църквата на Балш (бълг. Главеница) пък е открит стар надпис, който говори за покръстването на българския цар Борис и неговия народ в християнската вяра.

Ректорът на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", проф. д-р Димитър Димитров, придружен от заместник-ректора по международна дейност доц. д-р Анна Иванова и заместник-председателя на Общото събрание доц. д-р Владимир Владов посетиха Университета в Тирана. В среща с ректора проф. д-р Артан Ходжа, зам.-ректора по международни отношения доц. д-р Бернард Дости и с декана на Факултета по чужди езици проф. д-р Есмералда Кромида, бяха обсъдени възможностите за засилване на сътрудничеството между двете институции и увеличаване на мобилността на студенти и преподаватели, както и създаването на повече общи езикови и културни мостове между двата народа.

След това делегацията на Великотърновския университет се включи в тържествената церемония по повод успешното приключване на Лятното училище по български език в Тиранския университет и връчването на дипломите на участниците.

Така приключи Лятното училище по български език, изпълнено с най-положителни емоции и впечатления, които учениците ще запазят дълго в паметта си.

 

Снимки: Раки Бело, Министерство на външните работи на РБ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01