Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Панаир на киселото мляко в Разград популяризира народните традиции

Фестивал на киселото мляко, Разград
Снимка: БГНЕС

“Разград отново се превръща в столица на киселото мляко”, обяви зам.- кметът на общината Добрин Добрев по повод откриващия се днес 21-ви Панаир на киселото мляко. Идеята на форума е да популяризира народните традиции на етнографската група капанци, свързани с приготвянето на неповторимото по вкус и консистенция кисело мляко.  

В тридневната програма на панаира са включени множество събития – конкурс за най-добър производител на млечни продукти “Баш Майстор”, избор на Кралица на киселото мляко сред представителките на танцовите състави във вечерните концерти, забавното състезание “Да правим таратор, а не терор!”, детски пленер и много други.  

За първи път ще се проведе състезанието за смелост “Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея!” за надяждане с пиперливия зеленчук и погасяване на пожара с кисело мляко.

По време на атрактивното събитие Разград ще бъде посетен и от делегации от градове-побратими – румънския Кълъраш и турските Авджълар и Одунпазаръ.

Вижте още:

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25

На гергьовски курбан в параклиса "Св. Георги" в Пирдоп

Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...

публикувано на 06.05.25 в 07:30