Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Факелно шествие по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

| обновено на 02.08.23 в 09:10
Снимка: БТА

120 запалени факли преминаха през центъра на Благоевград по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстаниеШествието тръгна от паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“. Деца, младежи и възрастни от Пиринска Македония почетоха себеотрицанието, смелостта и саможертвата на борците за свобода, отдали живота си във въстанието. Шествието водеха членове на национално дружество „Традиция“ облечени като въстаници, следвани от млади момичета с българското знаме. Деца и възрастни преминаха по централната част на Благоевград и се спряха пред паметниците на Пейо Яворов, Тодор Александров, Македоно-одринското опълчение, бюстовете на Ичко Бойчев и на Ильо Войвода.

Програмата, свързана с отбелязването на борбите за независимост на Пиринска Македония, предвижда и откриване на втората част на изложбата „За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ“ в Регионалния исторически музей.  

Днес в черквата “Въведение Богородично” ще се състои заупокойна панихида в памет на загиналите и ще бъдат положени венци и цветя на различни паметници в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нимфеум от I-II век проучват археолозите в "Аква Калиде" край Бургас

Българските археолози продължават проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), открито в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Нимфеумът заема централно място в бившите римските терми и е бил част от фонтан с надпис и статуя на трите..

публикувано на 27.08.24 в 18:48
Паметникът на свободата

Честваме 90 г. от освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка

На днешния ден преди 90 години е извършено освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат в памет на загиналите герои на отбраняваното място по време на Шипченската битка, около което са се провели решаващите боеве за..

публикувано на 26.08.24 в 06:00

Софийски потайности: Съдбата на Наум Торбов – архитекта на столичните Хали

След Освобождението на България от османско владичество в обявената през 1879 г. нова българска столица София се стичат архитекти от Европа, за да ѝ придадат модерен облик и функционална организация. Сред тях завинаги в архитектурната история на..

публикувано на 21.08.24 в 11:45