Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Северна Македония очакват да бъдат вписани в конституцията

Владимир Перев
Снимка: БГНЕС

30-40% от македонците са съгласни българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония, за да се гарантират техните човешки и граждански права. Те са много повече от очакваното при жестоката антибългарска кампания, която се води в страната, каза пред БНР журналистът от сайта „Трибуна.мк“ Владимир Перев. България днес плаща цената, за своето политическо мълчание по македонския въпрос след 1934 г. и това е било прието от Скопие, „като одобрение за безнаказаните антибългарски действия", смята журналистът. Двата народа не са се отдалечили, дори се приближават един към друг. Отново се запознаваме, обикновените хора отново припознават своите български корени, минало и история. Пътят за присъединяване на Северна Македония към ЕС е тежък и мъчителен. По-голямата част от политиците, наричащи се етнически македонци, не искат евроинтегрпация, а да лавират между Русия и ЕС, казва Перев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Веселин Цочев, Цюрих: Политиката на България трябва да е към приобщаване на най-предприемчивите ни хора, които обаче са в чужбина

В Швейцария живее голяма общност от активни и високообразовани българи. Част от тях са студенти или вече са завършили престижния  Политехнически университет на гр. Цюрих, известен още като "Айнщайнов университет". Част от неговите възпитаници отдавна..

публикувано на 09.06.24 в 16:35
Сибила Стоянова

Българските избори в Белгия – вот за победител или коалиция

При необичайно слънчево време протича изборният ден в Брюксел, научаваме от Сибила Стоянова, секретар на една от двете изборни секции, отворена в посолството на България в белгийската столица и от общо 16 в страната домакин на Европейския парламент...

публикувано на 09.06.24 в 16:00

Мая Падешка от Неапол: Хубавото е, че и много български туристи идват да гласуват

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват . " В момента работим на пълни обороти " - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна..

публикувано на 09.06.24 в 15:35