Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи ще следват в престижни университети, подкрепени от обществеността ни

Самуил Николов и Петър Жотев

Двама българи ще следват в престижни университети, подкрепени от обществеността ни

Петър Жотев ще осъществи мечтата си да учи природни науки в Кеймбридж, защото вече са събрани необходимите за следването му 183 хил. лв., съобщи дарителската платформа “Подкрепи.бг”. 1272-ма дарители са подкрепили мечтата и таланта на българското момче, а той не спира да прави своите стъпки към голямата наука - отличникът на Софийската математическа гимназия съвсем наскоро спечели третия си златен медал от Международната ученическа олимпиада по биология. 

Успешно завърши и дарителската кампания за Самуил Николов от Велико Търново, който ще следва в Съединените щати в един от най-престижните университети по космически науки. Той е първият българин, приет в специалността “Космически операции”. По пътя към нея той е подкрепен от 912 дарители - български граждани и компании, а също и от Община Велико Търново. От университета пък му е отпусната допълнителна стипендия от 5000 долара, научаваме от дарителската платформа. Самуил завършва Природо-математическата гимназия "Васил Друмев“ във Велико Търново с пълно отличие и е доказан талант в областта на математиката, информационните технологии, английския език. Още на 11-годишна възраст е приет като стипендиант в базата на НАСА в Измир, Турция. Наред с това той е републикански шампион по плуване с 13 национални рекорда, свири на кавал, но не спира да прави крачк към голямата си мечта – да изследва и изучава задълбочено Космоса, да развива космонавтиката и съвременните технологии за изграждане на авиационна и космическа техника.


Снимка: Личен архив и Велико Търново Спорт




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35