Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждането на еврото няма да вдигне сериозно цените, уверяват експерти

Снимка: Ани Петрова

Въвеждането на еврото няма да доведе до сериозни общи инфлационни ефекти. Това е заключението на анализ за ефектите от присъединяването към еврозоната, изготвен от екип от водещи икономисти и финансисти от Съвета за икономически анализи. Според тях „присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна промяна за българската икономика“, предаде репортерът на БНР Марта Младенова. Изследването се основава на практически опит на държавите, които вече са въвели еврото. Препоръчва се да се проведе сериозна кампания сред населението и че „за България е важно да прилага политиките, използвани от други източноевропейски страни за адаптиране на обществото към новата валута“. Анализаторите предупреждават, че е възможно леко еднократно увеличение на цените в началото, особено в услугите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

В петък, 24 май,  ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни..

публикувано на 23.05.24 в 20:29

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09