Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Азербайджан са мост в двустранните отношения

Мария Гусейнова за безпрецедентните заслуги на Гейдар Алиев в развитието на българо-азербайджанските връзки

Мария Гусейнова и дъщеря ѝ Диана Ализада в студиото на „Радио България“
Снимка: Десислава Семковска

Макар България да е сред първите държави, които признават независимостта на Република Азербайджан през 1991 г. и установява с нея дипломатически отношения, именно официалното посещение на тогавашния президент Гейдар Алиев у нас четири години по-късно става повратна точка в отношенията между двете страни. Тогава е подписан Договор за приятелски отношения и сътрудничество и започва активна работа във всички сфери. Днес делото на общонационалния лидер на азербайджанския народ продължават неговият наследник Илхам Алиев и Фондацията „Гейдар Алиев“, а здравата връзка между двата народа е българската общност там, както и неуморният председател на Общественото сдружение „Подкрепа на развитието на азербайджанско-българската дружба“ Мария Гусейнова.

„Гейдар Алиев изигра голяма роля за целия азербайджански народ, в това число и за българите в Азербайджан – за тяхната независимост, съхраняване на българския език, обичаите и традициите. Той създаде условия българите да живеят в независим, светски Азербайджан, да имат същите права и задължения като всеки гражданин на държавата – право на живот, на национална принадлежност, език. Потвърждение на моите думи за спокойната приятелска обстановка – казва Мария Гусейнова – е политиката на Гейдар Алиев по отношение на националните малцинства, техните духовни ценности и конкретно на българите в Азербайджан. От 2005 г. издаваме международно списание на български език „Акорд“, в което разказваме за политиката, икономиката, културата, историята на двата народа. И не срещнахме никакви прегради по въпроса защо това списание излиза на български език.“

Гейдар Алиев винаги е подчертавал, че „огромно влияние за укрепването на приятелските отношения между две страни имат културните и научните връзки“. И не случайно през 2015 г. Фондацията „Гейдар Алиев“ избира българския град Велико Търново за първата азербайджанска инвестиция в сферата на културата в Източна Европа, включвайки се във възстановяването на Архитектурно-музейния резерват „Трапезица“.  


За „Трапезица“ чух много хубави отзиви от българския народ. Те са много благодарни на председателя на фондацията, първата дама на Азербайджан и посланик на добра воля на ЮНЕСКО Мехрибан Алиева за това отношение към българските културни, архитектурни и национални съкровища – казва Мария Гусейнова. – Българите и азербайджанците имат много общи неща – гостоприемство, кухня, толерантност към другите народи и религиите. Връзките между двата народа са много топлосърдечни и са необходима основа за укрепване на нашите дружески отношения. Тези две страни са ми много близки. България е историческата родина на моите предци, родена съм и живея в Азербайджан, и винаги, когато се срещам с българи, казвам: „Аз съм азербайджанска българка“. И го казвам с гордост.“

Още един показателен пример за отношението към родните достижения и таланти е назначаването на българката Мариана Василева, главен треньор на азербайджанския национален отбор по художествена гимнастика, за заместник-министър на младежта и спорта на Азербайджан.

Мариана Василева
На 10 август от 17:00 часа, в конферентната зала на Съюза на българските журналисти в София, ще се проведе вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на общонационалния лидер на азербайджанския народ. Събитието е под наслов „Незаменимата роля на Гейдар Алиев в азербайджанско-българските отношения“. 

Снимки: Десислава Семковска, museumvt.com, azerforum.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Училище в Северна Калифорния обяви онлайн Летни курсове по български език

Онлайн обучение по български език през летните месеци - юни, юли и август, организира Българското училище "Хан Аспарух", Северна Калифорния, САЩ. На "Фейсбук" страницата си от училището информират, че класовете ще бъдат два вида - четене с разбиране и..

публикувано на 15.06.24 в 11:25
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54