Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Асеново върви трескава подготовка за фестивала „Банатски вкусотии”

5
Село Асеново
Снимка: www. facebok.com

В никополското село Асеново се стягат за фестивала "Банатски вкусотии - традициите на моето село", който ще се проведе на 12 август. 

На събитието, превърналото се в традиционно, се срещат пазители на автентичния фолклор и на традиционните храни. 

Вече има записани над 200 участници. Около сто от тях са готвачите, които ще покажат майсторството си в приготвянето на традиционни храни, а записаните в конкурса "Кулинарно вдъхновение" са предизвикани да представят ястие във формата на заек или приготвено със заешко месо, тъй като 2023-та според китайския хороскоп е Година на заека. Ще има и надпревара за титлите "Майстор на банатско ястие" и "Баш майстор на банатско ястие", съобщава БТА.

Част от програмата на фестивала са и фолклорни изпълнения на състави от различни селища на страната.

Повече за кулинарните традиции в Асеново прочетете в публикацията на Радио България



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15