Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Навършват се 100 години от рождението на Леа Иванова

Снимка: Youtube / PICTOMASTER music box

На 13 август отбелязваме 100 години от рождението на Леа Иванова – една от първите изпълнителки на джаз в България. Родена през 1923 г. в Дупница, но израства в Цариград, а певческият ѝ талант се проявява в детския хор на Българската екзархия. Идва в София през 40-те години на ХХ век, когато се включва в различни джазови формации, с които пее предимно суинг.

Подложена на репресии от комунистическия режим заради "упадъчната западна музика", която изпълнява, тя е ценена повече в чужбина, където успява да концертира активно през 60-те години на ХХ век – в Румъния, Унгария, тогавашна Югославия и Източна Германия, а по-късно и в САЩ, Канада, Южна Америка и пр..

Въпреки това, с харизматичната си личност и завладяващо присъствие на сцената, Леа Иванова остава една от най-големите легенди в българската музика.


БНР подкасти:

Още от категорията

"Безразличен" – новият сингъл на Innerglow

Дни след дебюта си на лондонска сцена, групата Innerglow представи най-новия си сингъл "Безразличен". Вслушвайки се в желанията на своите почитатели, след много успешната "Знак" това е втората им песен с текст на български език...

публикувано на 04.12.23 в 10:15

"София квартет" разкрива магията на класическата музика за деца

Най-старият струнен квартет на Софийската филхармония – "София квартет" – отново се обръща към детската аудитория. Този път с желанието да ги запознае с емблематични композитори на 20-ти век. В рамките на проекта "Концерти с дрескод за..

публикувано на 03.12.23 в 11:15

С "Дишам" Дара Екимова започва работа по нов албум

Младата Дара Екимова представя "Дишам"– това е заглавието на първия сингъл към предстоящия албум на певицата. Тя създава "Дишам"с румънския продуцент  Cristian Pistol (Mr. Gun). Песента носи специално послание и не случайно излезе в..

публикувано на 01.12.23 в 10:15