Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Долни Раковец излагат за поклонение икона на Пресвета Богородица с Младенеца

Икона на Пресвета Богородица с Младенеца
Снимка: Елена Тамакярска

Иконата на Пресвета Богородица с Младенеца – единствената оцеляла от старинната църква “Св. Николай Чудотворец” в радомирското село Долни Раковец, ще бъде изложена за поклонение в храма от днес до 15 август, съобщиха от църковното настоятелство.

За седма поредна година по повод Успение Богородично иконата, изписана от зограф Димитър през 1850 г., ще бъде върната временно в църквата. Макар и собственост на храма, тя се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник.

Според преданието миряните оставяли в ниша на иконостаса бележки със своите молби към Божията майка.

Предполага се, църквата е изградена между XV и XVI в. През миналия век тя е обявена за паметник на културата с местно значение, а в наши дни с помощта на родолюбиви българи се извършва реставрацията й, при която са открити уникални стенописи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30