Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Янка Рупкина на 85!

Снимка: Facebook/Yanka Rupkina

На 15 август своя 85-и рожден ден празнува световно известната народна певица Янка Рупкина. Родена през 1938 г. в с. Богданово, тогава в Царство България, първоначално избира друго благородно призвание – завършва техникум за медицински сестри в Бургас. Но съдбата се намесва, когато 22-годишната Янка завоюва първа награда на събора-надпяване в с. Граматиково. Там е забелязана от фолклористи, които я канят да се яви в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио. Янка Рупкина печели конкурса и от 1960 г. в продължение на три десетилетия е солистка на този състав. 

През годините осъществява много записи за фонда на БНР, издава грамофонни плочи в "Балкантон", снима филми за БНТ. В края на 70-те години създава трио "Българка" заедно с певиците Ева Георгиева и Стоянка Бонева. С това трио Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад, "Трансглобал Ъндърграунд" и др. През дългия си творчески път е удостоена с много награди.

Нейната песен "Калиманку, Денку" в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си заглавия в поредицата албуми на "Мистерията на българските гласове". В тази странджанска народна песен се разказва за нещастна любов, породена от древен обичай. В странджанския край кумството се е считало за роднинство и не позволявало на кум и кръстница да се обичат (калимана - кръстница).

Вижте още:

Още от категорията

"Безразличен" – новият сингъл на Innerglow

Дни след дебюта си на лондонска сцена, групата Innerglow представи най-новия си сингъл "Безразличен". Вслушвайки се в желанията на своите почитатели, след много успешната "Знак" това е втората им песен с текст на български език...

публикувано на 04.12.23 в 10:15

"София квартет" разкрива магията на класическата музика за деца

Най-старият струнен квартет на Софийската филхармония – "София квартет" – отново се обръща към детската аудитория. Този път с желанието да ги запознае с емблематични композитори на 20-ти век. В рамките на проекта "Концерти с дрескод за..

публикувано на 03.12.23 в 11:15

С "Дишам" Дара Екимова започва работа по нов албум

Младата Дара Екимова представя "Дишам"– това е заглавието на първия сингъл към предстоящия албум на певицата. Тя създава "Дишам"с румънския продуцент  Cristian Pistol (Mr. Gun). Песента носи специално послание и не случайно излезе в..

публикувано на 01.12.23 в 10:15