Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природните богатства на резервата "Юлен" в Пирин

13
Снимка: Facebook / NPPirin

В разгара на август, Банско е пълен с туристи. Курортният град е предпочитан като лятна дестинация, заради зеленината, чистия въздух и най-вече възможностите за пешеходни преходи в Пирин. Освен като водещ ски център в тази част на Балканите, Банско е известен и като "Вратата" към Национален парк "Пирин", който пък е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

Десетки маркирани пътеки отвеждат до недокоснати от човешка намеса места с невероятно богата флора и фауна. Сред тях е и резерватът "Юлен", създаден през 1994 г., за да съхрани и опази ценните горски и растителни екосистеми, както и огромното многообразие от животински видове на територията му. „Юлен“ е високопланински резерват, разположен е на надморска височина от 1650 до 2851 метра, а територията, която обхваща, е с площ от близо 3157 хектара. Още за този природен оазис научаваме от интервюто на Чавдар Златев от БНР – Стара Загора с доц. Борислав Григоров, преподавател по биогеография в СУ "Свети Климент Охридски":


"По отношение на флората, резерватът "Юлен" може да се похвали с наличието на около 700 вида висши растения от които над 40 са включени в Червената книга на страната. Откриваме вековни гори от бяла и черна мура, смърч, ела. Доминиращ вид сред храстовите съобщества е клекът, а сред ценните растителни видове трябва да споменем и планинския божур, нарцисовидната съсънка, както и златистата кандилка." – казва доц. Борислав Григоров.


На територията на природния парк се намират и поредица от красиви езерни групи – Василашки, Дислишки, Типицки, Полежански и Стражишки. Но в района има и единични езера, които дават началото на няколко малки реки. 


"Резерват "Юлен" е дом и на множество животински видове,  допълва доц. Борислав Григоров. – Балканската пъстърва се среща в някои от езерата и реките. За любителите на орнитофауната тук интерес биха представлявали синигерите, кълвачите, сокерицата, глухарят и балканският кеклик. По отношение на бозайниците пък трябва да отбележим наличието на дивата коза, както и вече позабравените на много места в страната ни вълк и мечка."


Ако искате да се запознаете с природните богатства на Пирин, в т.ч. и на резервата "Юлен", е препоръчителна предварителна подготовка. А най-добре е за целта да наемете планински  водач от най-близките до резервата градове Банско и Добринище.

""Юлен" е един от посещаваните резервати в нашата страна, като за това допринася и наличието на една антична крепост, която е разположена съвсем близо до съвременния град Банско датирана още от преди римската епоха. Но напомням, че резерватът е строго защитена територия, в която е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на посещенията с научна и образователна цел. И на подобни места може да се минава само по обозначените пътеки, без да се отклонявате от предварително очертания туристически маршрут. И е добре да се съобразяваме с правилата за поведение в защитените територии" – предупреждава в заключение доц. Борислав Григоров.


Вижте още :

Текст: Венета Николова

По интервю на Чавдар Златев за БНР-Стара Загора 

Снимки: Facebook / NPPirin


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10