Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Витоша по повод 128 години туристическо движение в България

20
Снимка: БТС

В Деня на туризма България чества 128 години от началото на организираното туристическо движение в страната. По традиция празникът се провежда на близката до столицата ни планина Витоша, където на 27 август 1895 г. е осъществено първото масово туристическо изкачване на Черни връх (1290 м). Покоряването на най-високата точка на Витоша става след публикуването на фейлетон-покана "До софийските любители на българската природа" на писателя, общественик и основател на Организираното туристическо движение в България – Алеко Константинов-Щастливеца.


Официално празникът на Черни връх днес ще започне в 11:45 часа с награждаването на призьорите от „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от НДК в центъра на столичния град до Черни връх.


Планинските лифтове на Витоша това лято работят всяка събота и неделя при благоприятни метеорологични условия. От Българския туристически съюз (БТС) информираха, че в Деня на туризма на разположение на планинарите ще са Кабинков лифт Симеоново, както и лифтовете „Витошко Лале“ 1 и „Витошко Лале“ 2.


Вижте още:

Още фотографии от Черни връх и планината - в нашата галерия под публикацията. 

Снимки: Красимир Мартинов, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10

Първи къмпинг фестивал Explore the world 2024 в Бургас през април

Черноморският ни град Бургас ще бъде домакин на първото издание на къмпинг фестивала Explore The World 2024. Събитието, което ще се проведе на 27 и 28 април на Морска гара, е насочено към запалените почитатели на почивката на колела. В програмата му са..

публикувано на 12.03.24 в 06:25