Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивал "Синия Дунав" във Видин събира фолклорни изпълнители от цяла България

Снимка: Община Видин

За четвърта поредна година Видин е домакин на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав". Събитието в Крайдунавския парк на града продължава до неделя – 3 септември.

Голямата мисия на фестивала е да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство. За целта в тридневната програма на сцената ще излязат много популярни фолклорни изпълнители. Лятната сцена пред Художествена галерия "Никола Петров" ще се оглася и от изпълненията на самодейни състави от северозападния край, но също така и от КюстендилПазарджикВарна, Свищов и др.

Около площада на Видин са организирани павилиони на занаятчии и производители на традиционни храни и напитки.

На 2 септември, в кулминацията на фестивалната програма, публиката ще се наслади на истински спектакъл, поднесен от Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", който има над 70-годишна история в работата с изворен фолклор и превръщането му в сценично изкуство.

На 3 септември популярната певица Деси Добрева ще потопи публиката в магията на българското фолклорно песенно изкуство, поднесено в по-съвременен и модерен стил.

БНР подкасти:

Още от категорията

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00

Злато, сребро и коприна – българка съживи старите технологии в изготвянето на кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е носител на приза "Живо човешко съкровище" на Юнеско за 2021 г. за проект, свързан с изработване на старинната кюстендилска носия,наречена сая. Преди време, българката се завръща от чужбина в родния си Своге и започва да търси..

публикувано на 07.12.23 в 11:10

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града. Коледно градче в центъра на..

публикувано на 02.12.23 в 08:15