Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Магарешко рали с изрисувани каруци в Гурково

Био Рали в Гурково
Снимка: Емил Енчев

В разположения в Розовата долина град Гурково днес се провежда “Био рали” или състезание с шарени каручки, теглени от магарета. Според организаторите зевзеци ралито е по образ и подобие на Формула 1, но с биологична тяга и преминава под мотото “Долу магариите у човека, да уважаваме човещината в магарето!”.

Идеята се ражда през 1971 г. в една студентска квартира в София, в която трима студенти обещават на колежките си незабравими преживявания в родния си град. Така организират в Гурково първото био рали в света.

В Гурково играят магарофутбол и почитат магарето в музей

Единственото условие за участие в състезанието е да изрисуваш магарешката каручка според своите фантазия и талант. Някои я превръщат в космически кораб, други в линейка, комбайн, пиратски кораб.

“Био рали” предлага съперничество в пет дисциплини – най-добре украсена каручка, бързо впрягане и разпрягане, надбягване, гола кушия (не означава без дрехи, а без самар) и дърпане с магарешки каручки за сила и издръжливост.
Още от категорията

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00

Злато, сребро и коприна – българка съживи старите технологии в изготвянето на кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е носител на приза "Живо човешко съкровище" на Юнеско за 2021 г. за проект, свързан с изработване на старинната кюстендилска носия,наречена сая. Преди време, българката се завръща от чужбина в родния си Своге и започва да търси..

публикувано на 07.12.23 в 11:10

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града. Коледно градче в центъра на..

публикувано на 02.12.23 в 08:15