Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 в 1 – съчетанието море, планина и село е хитът на сезон 2023

Снимка: БГНЕС

Къде, освен в България, човек може да съчетае слънчевите бани на морето с прохладата и зеленината на планината и благините на селския туризъм? Това лято, къщите за гости и семейните хотели, предлагащи въпросната комбинация 3 в 1, бяха резервирани на 100%. Съдейки по огромния интерес, септември месец също се очертава като успешен. Въпреки повишението на цените, много българи и чужденци избират именно този вариант за отдих. Така избягват хаоса на пренаселените курорти, без да се лишават от плаж, планински разходки и малките радости на живота на село. „А когато се наеме цяла къща за гости на село от две семейства, почивката може да ви излезе и по-евтино“ – казва Велизар Гоцев от bgvakancia.com – водеща платформа за селски туризъм и къщи за гости в България. И добавя:

Често пъти тези къщи се намират на места, където можете да съчетаете няколко типа почивка. Това е благодарение единствено на природните дадености на България. Примерно в Странджа, в южната част на България, около град Бургас, има няколко селца – Фазаново, Писменово, Кости и други, които са разположени в същинската част на планината, но в същото време са на около 10 км. от морския бряг. От тези малки планински села, курортите като Китен и Приморско могат да се достигнат за не повече от 10-на минути с кола. Намираш се на село и като се огледаш наоколо, навсякъде е планина, а като тръгнеш с колата, за нула време си на най-близкия плаж.“

Повечето места за настаняване в тези села предлагат идеални условия за почивка. Сред удобствата са тераса с изглед към планината, двор със селскостопански животни, зеленчукова градина или детски кът, самостоятелна кухня, климатик, безплатен WiFi. Някои от селските къщи са дори с басейн и ресторант или с възможност домакините да ви сготвят нещо по традиционни рецепти.


„Това го има и на Север, казва Велизар Гоцев. Между Албена и Балчик се оформи една вилна зона, която се нарича „Златна рибка“. Около нея има още няколко селца, като Рогачево, Генерал Кантарджиево и разни други. Там се предлагат същите възможности, с изключението, че планината отсъства, но пък си на село и в същото време си на море, което е на няколко минутки от него.“

През последните 10 години малките населени места, разположени на разстояние от 10-20 км. от морския бряг бележат туристически ръст, твърди Велизар Гоцев и допълва:

„От една страна, за целта се използваха средства по програми на ЕС, от друга – бяха вложени лични средства. Някои хора обновиха съществуващи свои къщи и създадоха по-прилични удобства, а други – направо построиха нови къщи, които на 100% отговарят на най-модерните изисквания в областта на туризма. Благодарение на това, през месеците юли и август беше практически невъзможно да си намериш свободна вила или къща, която да е близо до морето“ – каза в заключение Велизар Гоцев.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15