Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на плодородието в Шабла организира състезание между земеделските производители

Снимка: Община Шабла

На 16 септември в гр. Шабла се провежда празник на плодородието. Представители на всички населени места от общината ще покажат плодовете на своя труд и на природата в Градския парк на Шабла. В програмата са включени конкурси за най-едри зеленчуци, най-добре аранжиран щанд, най-богат щанд, най-вкусни местни и национални ястия и много други. Изложението има състезателен характер и е с награди за победителите. 

„Самата година не беше чак толкова плодородна заради липсата на валежи – коментира кметът на Шабла Мариян Жечев пред БНР. - В цяла България валеше, а тук нямаше такива. И предвид това някои от културите, които традиционно се отглеждат, нямат най-добрите добиви, но пък земеделците казват - "На сушава година няма болести“. Така че сме оптимисти" – казва Мариян Жечев. За празника на плодородието в града пристигат и различни фолклорни изпълнители, предвидена е богата фолклорна програма. Ще има ревю на народни носии с тема "Носи я", ще бъде демонстриран и традиционен начин за мачкане на грозде.

Снимки: Община Шабла



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Да овладееш жестовия език може да бъде интересно, приятно и много полезно

В България има 120 хиляди глухи хора, по неофициални данни. Много от тях не искат да учат жестов език, въпреки че им е полезен. В училищата няма превод за нечуващите деца… Всичко това са обективни факти, които се превръщат в движещ мотив за родения в..

публикувано на 29.05.24 в 12:25

30% от българите не доживяват до пенсия и умират преди да навършат 65 години

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. Но сравнено с преди 10 години средната..

публикувано на 29.05.24 в 11:48

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10