Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вицепрезидентът в Албания:

Българското малцинство е естественият мост между България и Албания

Снимка: БТА

На втория ден от посещението си в Албания Илияна Йотова се срещна с президента Байрам Бегай, с когото обсъди развитието на двустранните отношения между София и Тирана. Вицепрецидентът подари на държавния глава бронзовата пластика “Победа” и книгата “Българите в Албания” от Спас Ташев, а Байрам Бегай подари на Илияна Йотова пластика от мед, изобразяваща албанската столица. 


По повод предстоящото преброяване на населението в Албания българският вицепрезидент заяви, че процесът трябва да бъде прозрачен и да се осигурят всички условия на хората, за да могат свободно да посочат своите произход и принадлежност.

“За успешния път за присъединяване към ЕС изключително важно е да се спазват правата на малцинствата, да се подсигуряват условия за изучаване на майчиния език, да се запазват традиции, обичаи, да имат всички права така, както имат всички останали граждани на Албания”, коментира още Илияна Йотова. 


Посещението на вицепрезидента започна със среща с представители на българското национално малцинство от района на Голо бърдо. Илияна Йотова увери българите там, че те винаги могат да разчитат на подкрепа от българската държава. Българите поискаха съдействие за решаване на проблема с лошата инфраструктура в района и нуждата от нови пътища. Йотова обеща да постави въпроса при срещите си с властите в Тирана.

Българите от албанското село Голямо Острене в района на Голо бърдо посрещнаха вицепрезидента Илияна Йотова с хляб и сол, с народна музика и хора.

Вицепрезидентът посети училището в селото, в което с пари от България е оборудван компютърен кабинет. Йотова подари българската азбука и магнитни дъски за най-малките ученици.


Посещението е в навечерието на преброяването на населението в страната, което се провежда за първи път след като Тирана призна и българите за малцинство. „Българското малцинство е естественият мост между България и Албания. Един народ е по-силен, когато цени другите етнически общности, с които живее в една държава“, посочи вицепрезидентът.

Още от категорията

В Ниш президентите Румен Радев и Александър Вучич разговаряха за правата на българското малцинство в Сърбия.

В Ниш Радев и Вучич разговаряха на 4 очи за българското малцинство

По време на посещението си в Сърбия, за да участва в церемонията по откриване на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш, българският президент Румен Радев проведе разговор на четири очи с домакина си Александър Вучич. "Имахме..

публикувано на 10.12.23 в 13:37

Коледна работилница събра българи от Швейцария във Веве

Повече от 180 българи, живеещи в Лозана, Веве, Берн, Морж, Цюрих, Женева, Фрибург, Вилньов и Ивердон се събраха на организираното от Българо-швейцарска асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица“ ателие за сурвачки и коледни играчки...

публикувано на 10.12.23 в 11:34
Тридневен празник на българскта книга в Чикаго

Тридневен пазар на българската книга в Чикаго

Пазар, представящ най-новите български книги, ще се проведе в културен център „Магура“ в Чикаго, САЩ, от 8 до 10 декември. За първи път той ще продължи три последователни дни, съобщават във Фейсбук от Културния център. Български творци от целия свят..

публикувано на 08.12.23 в 14:46