Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пищен празник на сливата в Троян

7
Снимка: БТА-архив

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Тази година фестивалът отбелязва своя 30-ти юбилей.


От 22 до 24 септември град Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в съседното село Орешак ще посрещнат хиляди туристи. Тридневната празнична програма ще бъде наситена с кулинарни дегустации, песни, танци и много добро настроение. 


Парад с мажоретки и концерт на духовите оркестри, демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, конкурс за най-добра домашно приготвена сливова и за най-качествено мезе, дегустация на традиционни местни ястия, изложба по повод 75-годишнината на „Винпром – Троян“ АД и 30-годишнината на Българския фестивал на сливата, празнични спектакли с участието на гостуващи танцови и музикални състави, са само част от богатата развлекателна програма на фестивала.


От стари времена есента била времето, когато жителите на троянските села варили ракията в големи казани. По този повод те организирали масово веселие. Смятало се, че ако има много сливи и ракия, идната година ще е плодородна. Затова хората в Троянския Балкан почитали и почитат до днес малкото синьо плодче с пищни и шумни шествия и банкети.

Вижте още: 

Снимки: Facebook / festivalnaslivata, БТА


Галерия

Още от категорията

Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45