Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пищен празник на сливата в Троян

7
Снимка: БТА-архив

Фестивалът на сливата е един от най-атрактивните есенни празници, който се провежда ежегодно в края на месец септември в Троян. Свързан е с основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Тази година фестивалът отбелязва своя 30-ти юбилей.


От 22 до 24 септември град Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в съседното село Орешак ще посрещнат хиляди туристи. Тридневната празнична програма ще бъде наситена с кулинарни дегустации, песни, танци и много добро настроение. 


Парад с мажоретки и концерт на духовите оркестри, демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, конкурс за най-добра домашно приготвена сливова и за най-качествено мезе, дегустация на традиционни местни ястия, изложба по повод 75-годишнината на „Винпром – Троян“ АД и 30-годишнината на Българския фестивал на сливата, празнични спектакли с участието на гостуващи танцови и музикални състави, са само част от богатата развлекателна програма на фестивала.


От стари времена есента била времето, когато жителите на троянските села варили ракията в големи казани. По този повод те организирали масово веселие. Смятало се, че ако има много сливи и ракия, идната година ще е плодородна. Затова хората в Троянския Балкан почитали и почитат до днес малкото синьо плодче с пищни и шумни шествия и банкети.

Вижте още: 

Снимки: Facebook / festivalnaslivata, БТА


Галерия

Още от категорията

В Граовско и цяла Западна България отбелязват празника Сурва

Със запалването на огньове и танцуване на хора край тях в нощта на 13 срещу 14 януари започва празника Сурва. Заради силата и непреходността на маскарадната традиция, обичаят е обявен от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството...

публикувано на 13.01.24 в 15:25

Над 50 винари ще се състезават на "Трифониада"-та в Златоград

Винопроизводители от цялата страна ще покажат новата си реколта вина на търговския празник "Трифониада" на 17 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. Над 50 гостуващи и местни винари ще се включат в надпреварата за най-добро червено,..

публикувано на 10.01.24 в 18:24

С празника Иванови влачуги в село Караисен гонят лошата енергия

С автентичен ритуал без аналог в България в павликенското село Караисен, Северна България, празнуват Ивановден. Празникът се нарича "Иванови влачуги" и се предава от незапомнени времена, а днес се съхранява от самодейците в селото, предава..

публикувано на 07.01.24 в 10:41