Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България първа в света има улица, кръстена на донор

Снимка: dokumentalisti.bg

Във Варна се намира първата улица в света, която носи името на донор, спасил четири човешки живота. Мястото напомня за последния, изключително ценен дар, който човек може да направи в земния си път.

Улицата се казва „Георги Николов“ и е в квартал „Аспарухово“ на морската ни столица. Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Живот след края

Георги е млад мъж от Варна, който на 20 септември 2015 г. остава завинаги на 21, но позволява на други 4 живота да продължат, като става донор. Студент зад граница, с остър ум и светло бъдеще, Георги не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс. Той обаче дава шанс за живот на четирима души, което го превръща в герой, и по този начин вдъхновява новаторската идея за кръщаване на улица на неговото име.

Донорството в България

Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите – близо 1000, което подрежда България на опашката в Европейския съюз по брой трансплантации. Запознати изчисляват, че ако се запазят настоящите темпове, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

Историята на Георги и на донорството в страната ни е разказана в мултимедийния проект „Последният дар на човека”. За да бъде реализиран, авторите му Александър Николов и Димитър Панайотов провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация.

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 1 декември 2023 г.

На 1 декември в „България днес“ говорим за Световния ден за борба със СПИН, за празника на Военномедицинската академия и за ролята на военните лекари в съвременния ни свят. По традиция правим преглед на събитията с балкански адрес от изминалата..

публикувано на 01.12.23 в 19:00

Ще е топло, има жълт код за силен вятър в Източна България и по морето

В събота, 2 декември,  ще е облачно и мъгливо в западните части на България. Умерен югозападен вятър ще продължи да носи топъл въздух. В Източна България и планинските масиви вятърът ще е поривист и силен. Минималните температури ще са от 0° на запад до..

публикувано на 01.12.23 в 18:45

Българските военни лекари се включват в десетки мисии в горещите точки на света

Военномедицинската академия в София отбелязва 132 години от създаването си – на 1 декември 1891 г. влиза в сила Заповед на военния министър, с която се създава Софийска обща гарнизонна болница, а за неин първи началник е назначен д-р Георги Золотович,..

публикувано на 01.12.23 в 11:10