Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Добруджа зове и ликува“ – мултимедийни презентации на РИМ - Добрич

Снимка: РИМ - Добрич

По повод 83-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, на сайта на Регионалния исторически музей в Добрич могат да се видят мултимедийните презентации „Добруджа зове“ и „Добрич ликува“.

Богатият снимков материал проследява паметните събития от есента на 1940 г. Показани са моменти от работата на нашата делегация в румънския град Крайова до подписването на договора на 7 септември, навлизането на българската армия в Южна Добруджа, което се случва в периода между 21 септември и 1 октомври 1940 г. Снимките са запечатали радостта на добруджанци при посрещането на българските воини в Балчик и Тутракан на 21 септември, Добрич и Каварна на 25 септември, Силистра на 1 октомври. 


Показана е и трагедията на българите от Северна Добруджа, които по силата на договора са принудени да се преселят на юг. Близо 70 хиляди севернодобруджанци са настанени в градовете и селата на Южна Добруджа. В презентациите са използвани снимки от фондовете на Историческите музеи на Добрич, Силистра,Тутракан, Генерал Тошево и от богатата колекция от стари стъклени негативи на паметници на културата, снимани из българските земи в началото на миналия век, съхранена от американското семейство Нели и Роберт Гипсън, известна като архив „Гипсън“.

Снимки: РИМ - Добрич


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23