Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското гражданство ще се връчва със специална церемония

Снимка: БГНЕС

Отказалите се доброволно от българско гражданство няма да имат право на възстановяване, решиха депутатите на първо четене за промените в Закона за българското гражданство. Натурализация ще получават само неосъждани за престъпление от общ характер.

Чужденците в брак с български гражданин могат да искат българско гражданство едва след 3 години от сключването на брака. Гражданството ще се отменя, ако бракът е сключен фиктивно за заобикаляне на миграционните закони. Ще се зачита, че човек се е отказал от първото си гражданство, ако е подал молба за това, но не може да се освободи по независещи от него причини. 

Въвежда се изискването натурализараните граждани да владеят българския език. 

Всички укази за предоставяне, възстановяване, освобождаване или лишаване от българско гражданство ще се обнародват в „Държавен вестник“. Връчването на гражданство ще става с церемония, предвиждат одобрените промени, които трябва да минат и второ разглеждане в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20