Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българското гражданство ще се връчва със специална церемония

Снимка: БГНЕС

Отказалите се доброволно от българско гражданство няма да имат право на възстановяване, решиха депутатите на първо четене за промените в Закона за българското гражданство. Натурализация ще получават само неосъждани за престъпление от общ характер.

Чужденците в брак с български гражданин могат да искат българско гражданство едва след 3 години от сключването на брака. Гражданството ще се отменя, ако бракът е сключен фиктивно за заобикаляне на миграционните закони. Ще се зачита, че човек се е отказал от първото си гражданство, ако е подал молба за това, но не може да се освободи по независещи от него причини. 

Въвежда се изискването натурализараните граждани да владеят българския език. 

Всички укази за предоставяне, възстановяване, освобождаване или лишаване от българско гражданство ще се обнародват в „Държавен вестник“. Връчването на гражданство ще става с церемония, предвиждат одобрените промени, които трябва да минат и второ разглеждане в парламента.


Още от категорията

Български творци от целия свят участват в сборника "Любослов", издаден в Америка

Дванайсетото годишно издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света – сборникът "Любослов" вече е факт. Наречено е "Любослов" по името на първия българки културен сборник зад граница, който се издава от Константин Фотинов през 1844 година..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Празник на българите в румънския град Търговище

Българите от румънския град Търговище отбелязаха 172 години от заселването си

Българите от „Матей войвода“ – квартала на етническите българи в румънския град Търговище, днес отбелязаха 172 години от заселването си там, предаде БТА.  Днес в  града живеят близо 700 българи. Специални гости на събитието бяха посланикът на България..

публикувано на 30.11.23 в 15:14

Българите на отвлечения кораб "Galaxy Leader" с разрешение да се свържат с близките си

Йеменските хуси разрешиха на екипажа от отвлечения кораб "Galaxy Leader" в Аденския залив, да се свържат със семействата си, заяви говорителят на движението, Мохамед Абдел Салам, преде БТА. Българите на борда са капитанът и първият помощник. В писмо..

публикувано на 30.11.23 в 09:21