Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското гражданство ще се връчва със специална церемония

Снимка: БГНЕС

Отказалите се доброволно от българско гражданство няма да имат право на възстановяване, решиха депутатите на първо четене за промените в Закона за българското гражданство. Натурализация ще получават само неосъждани за престъпление от общ характер.

Чужденците в брак с български гражданин могат да искат българско гражданство едва след 3 години от сключването на брака. Гражданството ще се отменя, ако бракът е сключен фиктивно за заобикаляне на миграционните закони. Ще се зачита, че човек се е отказал от първото си гражданство, ако е подал молба за това, но не може да се освободи по независещи от него причини. 

Въвежда се изискването натурализараните граждани да владеят българския език. 

Всички укази за предоставяне, възстановяване, освобождаване или лишаване от българско гражданство ще се обнародват в „Държавен вестник“. Връчването на гражданство ще става с церемония, предвиждат одобрените промени, които трябва да минат и второ разглеждане в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10