Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското гражданство ще се връчва със специална церемония

Снимка: БГНЕС

Отказалите се доброволно от българско гражданство няма да имат право на възстановяване, решиха депутатите на първо четене за промените в Закона за българското гражданство. Натурализация ще получават само неосъждани за престъпление от общ характер.

Чужденците в брак с български гражданин могат да искат българско гражданство едва след 3 години от сключването на брака. Гражданството ще се отменя, ако бракът е сключен фиктивно за заобикаляне на миграционните закони. Ще се зачита, че човек се е отказал от първото си гражданство, ако е подал молба за това, но не може да се освободи по независещи от него причини. 

Въвежда се изискването натурализараните граждани да владеят българския език. 

Всички укази за предоставяне, възстановяване, освобождаване или лишаване от българско гражданство ще се обнародват в „Държавен вестник“. Връчването на гражданство ще става с церемония, предвиждат одобрените промени, които трябва да минат и второ разглеждане в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18

Българската черква "Свети Георги Победоносец" в Одрин отбелязва 20 години от възстановяването си

Съградена само за няколко месеца от българската общност в Одрин, черквата "Свети Георги Победоносец" вече 144 години продължава да съхранява българския православен дух. С разрешението на султан Абдул Хамид II и със съдействието на одринския валия Реуф..

публикувано на 06.05.24 в 05:25

“Мобилна бибиотека” събира на езерото Самамиш българите в Сиатъл

“Читалня Сиатъл“ подготвя “Мобилна библиотека“, която ще бъде представена на традиционния пикник, организиран от Българския център за култура и наследство в града на 19 май на езерото Самамиш, съобщи почетният консул в Сиатъл Елка Русков. “..

публикувано на 05.05.24 в 15:25