Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът назначи свещеници, които да служат в Руската църква

| обновено на 25.09.23 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската църква в София, съобщиха от Светия синод на БПЦ. Както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите на Св. Серафим Софийски и да измолват подкрепата му.

Преди броени дни храмът остана затворен, след като трима свещеници бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия.


Негово Светейщество е информирал в писмо руския патриарх Кирил за предприетите действия. Той очаква също така съдействие от посолството на Русия у нас за отварянето на храма. 

Всякакви други въпроси от светски, юридически и административен характер, свързани с казуса около Руската църква, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на синода, се подчертава в съобщението.  

Според информация на БНР българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил привикан днес в руското външно министерство, където му е бил заявен решителен протест по повод изгонените трима представители на руската църква. Според руското външнополитическото ведомство изгонването на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София и на двама служители на Подворието е станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма". 

В разговор с представители на Светия синод на БПЦ премиерът Николай Денков е изразил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и ръководният орган на църквата сметне за необходимо. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15